logo kominki Godin Polska
Wyszukiwarka
Szukaj w produktach Godin



zupa grzybowa z pęczakiem

garnek żeliwny garnki żeliwne zupa grzybowa z pęczakiem
  • 30 g suszonych borowików
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki pokrojone w półplasterki
  • 1 pasternak drobno pokrojony
  • 450 g świeżych grzybów
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 250 g kaszy pęczak
  • świeży, posiekany koperek
  1. Suszone grzyby połamać, zalać wrzącym wywarem i odstawić
  2. W żeliwnym garnku rogrzać olej i dusić cebulę przez 5 minut
  3. Dodać marchew, pasternak i grzyby. Dusić jeszcze przez 5 minut.
  4. Wlać wywar z grzybami, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
  5. Dodać pęczak i gotować nawolnym ogniu jeszcze przez 30 minut aż kasza będzie miekka. Pod koniec gotowania dodać koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.