Wyszukiwarka
zupa grzybowa z pęczakiem
- 30 g suszonych borowików
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 marchewki pokrojone w półplasterki
- 1 pasternak drobno pokrojony
- 450 g świeżych grzybów
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 250 g kaszy pęczak
- świeży, posiekany koperek
- Suszone grzyby połamać, zalać wrzącym wywarem i odstawić
- W żeliwnym garnku rogrzać olej i dusić cebulę przez 5 minut
- Dodać marchew, pasternak i grzyby. Dusić jeszcze przez 5 minut.
- Wlać wywar z grzybami, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut.
- Dodać pęczak i gotować nawolnym ogniu jeszcze przez 30 minut aż kasza będzie miekka. Pod koniec gotowania dodać koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.